PREMIÉRA 

NEJBLIŽŠÍ

27. 11. 2023 / Text: Markéta Kočí Machačíková / Foto: Pavel Nesvadba


NEJBLIŽŠÍ



Hru NEJBLIŽŠÍ (SIGNIFICANT OTHER) napsal Joshua Harmon v roce 2013 v rámci rezidenčního pobytu pořádaného organizací National Playwright Conference v Eugene O’Neill Theater Center. Vycházel při jejím psaní z textu, který napsal už dřív – byl to dialog terapeuta s klientem, který je posedlý svým kolegou v práci, v devíti krátkých scénách, jež mělo být podle původního zadání možné odehrát v jakémkoli pořadí.

Pro hru NEJBLIŽŠÍ Harmon zachoval a rozvinul pouze jednu z postav – kluka, kterému bude brzy 30, je gay a potýká se sám se sebou, s pocity osamělosti a s obsesivními sklony. Jordan Berman nás hrou provází a jeho pohledem vnímáme všechny situace. Celé to začíná na rozlučce se svobodou jeho dobré kamarádky a kolegyně z práce Kiki. Ta je přesvědčená, že se Jordan musí seznámit s jejich novým kolegou Willem, se kterým vedla přijímací pohovor. Vcelku banální a běžné události jedna po druhé nenápadně narušují Jordanovy jistoty a staví ho před jakési nepsané společenské povinnosti – jako podpořit svoje nejbližší kamarádky v založení rodiny nebo sám najít toho pravého partnera pro život.

Ačkoli NEJBLIŽŠÍ řeší vážné téma, činí tak s humorem a nadsázkou a žánrově se proto pohybuje mezi černou komedií, romantickou komedií a sitcomem.

První inscenaci hry nazkoušela Roundabout Theatre Company v roce 2015 Off-Broadway a díky velkému úspěchu na jaře 2017 byla přesunuta na Broadway do Booth Theatre. Od té doby hru uvedla další divadla ve Spojených státech i po světě (například v Jihoafrické republice). A není bez zajímavosti, že si ji kromě profesionálních divadel vybírají taky amatéři (vzhledem k věku většiny postav často školní divadelní soubory).

V Činoherním klubu uvedeme hru NEJBLIŽŠÍ v překladu Viktora Janiše a v režii Terezy Říhové v české premiéře. V hlavní roli se představí Jakub Burýšek; jeho babičku si zahraje Jana Břežková, jeho nejlepší kamarádky Sandra Černodrinská, Marta Dancingerová a Anežka Rusevová a mužské trojrole vysněných mužů, kolegů a manželů Václav Šanda a Viktor Zavadil.

 



Další články