SANDŘIN BLOK 

Jak (ne)přežít zimu

22. 10. 2023 / Text: Sandra Černodrinská / Foto: Denisa Šandová


Jak (ne)přežít zimu



Letos poprvé přestávám bojovat s nespravedlností geografický polohy. Chystám se náležitě si užít zimní období. Dospěla jsem, zmoudřela… znáte to. Letos si zimu užiju ve stylu romantických filmů – dívka sedí zachumlaná v hebkém teplém domácím oblečení od Ralpha Laurena, na nohou SEXY vlněné ponožky (ne ty moje zežmolkované z vlny deseti barev). Zamyšleně kouká, jak sněhové vločky padají na střechy okolních domů, v ruce knihu a čaj se skořicí. Celé to voní čerstvou kávou, luxusem a kašmírovou dekou.

V reálu si sednout k oknu nemůžu, protože pod oknem mám čtyřicetileté vafky, takže bych si spálila zadek, po vlně mám ekzém a kromě čaje v ruce většinou žmoulám posmrkanej kapesník. Jakýkoliv náznak dobrý nálady se odstěhuje s ptáky do teplých krajů a zimu obvykle prostě „promručim“.

Ovšem zachraňuje mě následující:

Čeká mě u nás v divadle zkoušení nové hry. Jaká role to bude, to zatím nevím. Možná alkoholička / stará panna / prostitutka, možná ne.

Doma budeme mít celkem tři psy. Můj řecký přítel přijíždí s patnáctiletým voříškem a čtyřměsíční nalezenkyní.

Zapojila jsem se i do pomoci pro kočičí útulek. Naše inspicientka shání už řadu let domov pro opuštěné, týrané a nemocné kočky. Bohužel na místě, kde byl dosud útulek, se bude stavět, takže musíme napnout všechny síly a pomoct najít nový prostor.

Nudit se určitě nebudu. To ale neznamená, že na mě nespadne podzimní blues. Co filmový hrdinky vytrhává z chmurný nostalgie? Zamilují se! Pak chodí na romantické večeře, jezdí na luxusní horské chaty, pijou červené víno a ochmatávají se před krbem. A pak se něco stane. Milostný trojúhelník přinejmenším o pěti lidech. A to celý se pak řeší ve sněhový vánici a v kalhotkách. Obávám se, že kdybych cokoliv řešila u nás před barákem v kalhotkách, naši milující sousedi by mě rovnou poslali do Bohnic.

Takže jak přežít zimu? Netflix? Pravidelné cvičení? Solárko? Nevím. Vlastně na to nemám odpověď. Ale co takhle zimu prostě přijmout? Užít si tu páru od pusy a štiplavý studený ruce. Těšit se na tváře ošlehaný větrem a horké kakao. Užít si ticho, klid a spící krajinu. Vykašlat se na dospělost a vrátit se zpátky do dětství. Teple se obléknout, šlápnout do louže, sníst trochu sněhu a pak se doma v teple podívat na pohádku. Hlavně nic neřešit a už vůbec ne venku a v kalhotkách!

 



Další články