… A BOLELO NEBE. – PEPITO, (NE)PLIVEJ!

Dvě inscenace o přirozenosti dětské duše

Činoherní klub uvádí:

Dismanův rozhlasový dětský soubor

… A BOLELO NEBE.

Obrazy ze života dětí internovaných za druhé světové války v Terezíně.

Scénář a režie: Jana Franková / Pohybová a režijní spolupráce: Jan Hnilička / Básně Dagmar Hilarové a Hanuše Hachenburga zhudebnil Jakub Sejkora / Texty ostatních písní a hudba: Jakub Sejkora / Produkce: Hana Novenková / Hraje a zpívá: Dismanův rozhlasový dětský soubor.

o inscenaci

Koláž z deníků, básní, článků z časopisů vydávaných dětmi v Terezíně, dopisů a zápisků do památníčků skládá obrazy ze života dětí internovaných v terezínském ghettu. Scénář vznikl na základě autentických textů dětí v Terezíně, byl inspirován knihami Dagmar Hilarové Nemám žádné jméno, Marie Rút Křížkové, Kurta Jiřího Kotouče, Zdeňka Ornesta Je mojí vlastí hradba ghett?, Chavy Pressburger Deník mého bratra a básnickou sbírkou Hanuše Hachenburga Hned vedle bílá barva mráčků.

Děti vlastně nikoho nehrají, jsou přesvědčivě těmi konkrétními dětmi, jejichž verše a zápisky tu citují, protože mají to základní, co je pro to předpokladem: dětskou duši, schopnou vidět a říkat pravdu. A tak se jim ani nemusíme snažit uvěřit, po několika minutách víme, že to tak je, že jsou tu s námi terezínské děti, že nejsme v divadle, ale v Terezíně a divadlem je načas to, co je venku, za divadelní zdí. (Z recenze Jiřího Daníčka, Roš chodeš 7/2016)

 

Miloš Doležal / PEPITO, (NE)PLIVEJ! 

Příběh velbloudice Pepity na motivy skutečných událostí.

Scénář a režie: Jana Franková / Scéna a kostýmy: Jakub Grec / Hudba: Jakub Sejkora / Texty písní: Miloš Doležal / Asistent režie: Filip Svoboda / Produkce: Hana Novenková / Hraje a zpívá: Dismanův rozhlasový dětský soubor.

o inscenaci

Příběh velbloudice Pepity na motivy skutečných událostí pro DRDS napsal Miloš Doležal. „Psal se rok 1945, konec května, bylo po hrozné válce a jako skauti jsme už zase mohli nosit skautské kroje a scházet se v klubovnách, což nám před tím nacisté zakázali. A tehdy jsme ji poprvé uviděli. U nás na Vysočině, v lese na mýtině. Byla krásná a mohutná. Zvědavá. Vtipná. A tvrdohlavá. Vyzvala nás na společnou cestu.“ Tak vzpomíná Vladimír Kolomý, skautským jménem Bubi. Vydejte se s Berouškou, Bubim, Majákem a Boříkem na dvouhrbou pouť z Havlíčkova Brodu až do Prahy. A potkejte řezníka Hnátka, skauta Jiřího nebo se nechte překvapit, kdo je vlastně malý skaut Miloš.

Představení jsou vhodná pro děti od 10 let.

o souboru

Soubor nese jméno svého zakladatele Miloslava Dismana, vynikajícího pedagoga a rozhlasového tvůrce. Pod Českým, dříve Československým, rozhlasem působí od roku 1935. Pokračujeme v duchu dismanovských tradic ve všestranné kulturní výchově. Práce souboru je rovnoměrně rozdělena mezi rozhlasovou a divadelní tvorbu.

Přehlídka amatérských divadelních souborů v roce 2021 se uskutečňuje za finanční podpory MK ČR.

 


premiéra 9. 6. 2021